Szparagi, kurczak i makaron!

1

Tym razem przepis obiadowy:)

Pojawiły się już  w sklepach i na straganach szparagi. Piękne, zielone i chudziutkie. Takie lubię najbardziej. Można powiedzieć, że szparagowe szaleństwo właśnie się zaczyna…

Uchowała mi się w zamrażalniku piękna wiejska pierś z kurczaka a plan był taki, że będzie z tego obiad, więc był. Tym razem kawałeczki/plasterki piersi zamarynowałam, obtoczyłam  w panierce sezamowej i upiekłam. Finalnie mięso jest bardziej suche ale zawiera znacznie mniej tłuszczu. Szczerze powiem, że ta zdrowa wersja pojawia się u nas zdecydowanie rzadziej. Przeważnie smażę kawałeczki mięsa na tłuszczu:)
W związku z tym, że mięso jest suche robię więcej sosu do makaronu. I wszystko gra!

11

Pierś kurczaka w sezamowej panierce

składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Panierka:
2 jaja
5 łyżek mąki
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki sezamu

Pierś kurczaka trzeba pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Z pozostałych składników robimy marynatę. Wszystko dokładnie mieszamy w misce i wkładamy do niej kawałeczki kurczaka. Teraz trzeba wszystko raz jeszcze dokładnie przemieszać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Jeśli wam się spieszy, to możecie działać dalej od razu.

Do panierowania przygotujcie trzy miseczki. W jednej roztrzepane jajko, w drugiej mąka, w trzeciej bułka wymieszana z sezamem. Kolejność jest następująca. Kawałek mięsa obtaczamy w mące, następnie w jajku, na koniec w sezamie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Uważajcie, żeby nie przepiec mięsa!

Makaron ze szparagami

składniki:

250g makaronu rurki lub świderki
1 pęczek szparagów (ok 20 sztuk)
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka tartego parmezanu
200 ml wody z gotowania makaronu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Odłamcie twarde końce szparagów. Jest to bardzo prosta czynność, w zasadzie szparagi przełamują się same w odpowiednim miejscu:) Końcówki nie będą nam potrzebne tym razem, ale nie wyrzucajcie ich. Łodygi szparagów dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na około 3 cm kawałki.

 

Ugotujcie makaron. Powinien być al dente (czyli lekko twardy, ale nie surowy). Przy odlewaniu makaronu zostawcie 200 ml wody do sosu! Jeśli zapomnicie nie ma problemu. Zwykła woda też da radę:)
W tak zwanym międzyczasie na większej patelni rozgrzejcie oliwę, po chwili dodajcie czosnek pokrojony w cienkie plasterki, przesmażcie 1 minutę, dodajcie szparagi. Po około 3-4 minutach smażenia (pamiętajcie o mieszaniu) dodajemy wodę, serek mascarpone, sól, pieprz i doprowadzamy sos do wrzenia, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy parmezan. Ja ma dwa sposoby podawania makaronu. Pierwszy to taki, że dorzucam makaron na patelnię do sosu, całość delikatnie mieszam i wykładam na talerze. W drugim, polewam sosem makaron, który już czeka na talerzach. Decyzja należy do Was:)

Jeśli wszystko dobrze zgracie, to kurczaki wyjadą z pieca mniej więcej o tej samej porze co makaron. Jeśli upieczecie je wcześniej, wyłóżcie mięso do miseczki, przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do jeszcze ciepłego piekarnika.
Smacznego!

789

 

 

 

 

,,,,,,

2 comments on “Szparagi, kurczak i makaron!”

  1. Uwielbiam makaron ze szparagami, ale dotychczas robiłam tylko z tagliatelle. Pyszna propozycja:-)

    1. Kasia Golec says:

      Proszę spróbować:)

Pozostaw odpowiedź Kasia Golec Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *