Risotto szampańskie ze szparagami i krewetkami

IMG_0385Dzielę się z Wami pierwszym, z całej szampańskiej serii przepisów, które zrobiłyśmy razem z Asią z Odczaruj Gary. Risotto na bazie szampana smakuje doskonale, bo szampan od rodziny Meteyer jest wyjątkowy! Zresztą tak samo jak jego właściciele. Wkrótce opowiem Wam  o nich więcej…

Szparagi za chwilę znikną ze straganów, więc cieszmy się nimi póki możemy.

Składniki:

150 g ryżu arborio lub innego, dobrego do risotto
mała cebula dymka
łyżka masła
3 łyżki  oliwy z oliwek
pół pęczka zielonych szparagów
1 szklanka szampana Meteyer Cuvée Prestige
około 1 litra bulionu
około 10-12 krewetek (surowych, bez ogonków i główek)
1 posiekany ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
duża  łyżka masła
trzy łyżki parmezanu

Bulion zagotowujemy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy aż cebula delikatnie zmięknie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, pozostałą część łodygi kroimy na niewielkie kawałeczki.  Główki – odkładamy. Kawałki szparagów (oprócz końcówek i główek) dodajemy do cebuli. Przesmażamy całość  ok. 1 min.Wsypujemy ryż, podgrzewamy ok. 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem i stały się szkliste. Do ryżu wlewamy szampana, mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całego szampana, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.  Ponownie wlewamy bulion. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy, czyli będzie miękki na zewnątrz i odrobinę twardy w środku.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i przesmażamy około 30 sekund. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy.

Na kilka minut przed końcem przygotowywania risotto dodajemy główki szparagów a dosłownie przed samym podaniem, doprawiamy całość dodając dużą łyżkę masła i solidną garść parmezanu.

Wykładamy do miseczek, dodajemy krewetki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zjadamy!

Smacznego!

fot. Asia Matyjek

 

IMG_0386 IMG_0393

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *