Ptysie z jajkiem i łososiem

_DSF7429mZdecydowanie częściej robię ptysie na słodko, ale ta jajeczna wersja jest też bardzo dobra i bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole. Ptysie możemy upiec nawet dwa dni przed planowaną imprezą. Ja trzymam je w piekarniku, żeby nie obeschły za bardzo. Jak napełnimy je masą jajeczną to bardzo szybko zabiorą od niej wilgoć.

 

Składniki na ciasto:

75 g masła
1/2 szkl wody
1/2 szkl mąki
2 duże jajka

 

W garnku roztapiamy masło, dodajemy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i przez chwilę energiczne mieszamy drewnianą łyżką do czasu kiedy  masa zrobi się gęsta i gładka i będzie ładnie odchodzić od garnka. Przekładamy masę do miski i czekamy aż przestygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku mieszając drewnianą łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach) do uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i za pomocą dwóch łyżeczek wykładamy ciasto formując kuleczki o średnicy około 3 cm. Pamiętajcie o odstępach! Podczas pieczenia ptysie urosną. Pieczemy około 20 minut. Bezy powinny mieć złoty kolor. Po przestudzeniu przekrajamy na połówki.

Masa jajeczna:

5 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku
dwa plasterki łososia wędzonego
natka lub kolendra
Jajka obieramy ze skorupek i siekamy drobniutko. Dodajemy majonez, chrzan, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na dolną część bezika wykładamy masę jajeczną, na niej układamy kawałeczek łososia, listek kolendry lub natki i przykrywamy drugą częścią ptysia.
Gotowe!

_DSF7349m

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *