Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami

IMG_0578

Autorem przepisu jest Sebastian Olma.

To jeden z super przepisów, które robiliśmy na warsztatach, gdzie motywem, a w zasadzie składnikiem przewodnim były Hiszpańskie oliwki.

Składniki na 5 porcji:

5 piersi kurczaka ze skórą
100 g masła
pęczek tymianku
2 białe cebule
1 główka czosnku
1 pęczek włoszczyzny
500 g ryżu do risotto
300 g zielonych szparagów
1 opakowanie groszku cukrowego
2  średnie cukinie
2 pęczki natki pietruszki
200 g zielonych oliwek
100 g parmezanu
olej do smażenia
świeże zioła do dekoracji
Ugotować wywar warzywny. Piersi kurczaka dokładnie oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni od strony skóry. Gdy skóra będzie złoto-brązowa obrócić na drugą stronę, a następnie przełożyć na pergamin obłożyć tymiankiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C na około 10 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku, dodać ryż i smażyć przez około 3-4 minuty. Ryż podlewać wywarem, nie zapominając o mieszaniu. Po około 10 minutach dodać zielone szparagi (pokrojone na kawałki), groszek cukrowy, cukinię(pokrojoną na kawałeczki) i oliwki(pokrojone na połówki). Pod koniec gotowania dodać masło, parmezan i  posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Na talerzu ułożyć porcję ryżu, pierś kurczaka i udekorować ziołami.

#hiszpańskieoliwki
#sebastianolma

IMG_0603

IMG_0595IMG_0327

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *