Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową.

Mój Ulubiony warsztaty 56

Składniki:
2 tuszki przepiórki
1 łyżka startego imbiru
200 ml soku jabłkowego
sól
ostra papryka
łyżeczka miodu
300 g twarożku „Mój ulubiony”
100 ml cydru
200 g masła
200 g broccolini
1 rzepa arbuzowa
1 ząbek czosnku
1 ziarenko kardamonu
100 ml przegotowanej zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny

Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min  w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.

Mój Ulubiony Pieczone przepiórki z sosem, broccolini i podkiszoną rzepą 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *