Pascha ekspresowa

IMG_9162

To przepis dla zapracowanych, leniwych łasuchów:) Mieszkańcy Podlasia, a szczególnie wyznawcy prawosławia, znają tę potrawę doskonale. Nie ma Wielkanocy bez tego przysmaku! Tradycyjna pascha wymaga trochę większego nakładu pracy, ale gwarantuję Wam, że moja wersja też jest pyszna! Kremowa, aksamitna i puszysta! Zróbcie na niedzielę do kawki:)

Składniki

500 g twarożku kanapkowego (ja użyłam „Mój ulubiony”z Wielunia)
150 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki suszonego berberysu
5 suszonych moreli
2 łyżki rodzynek
25 ml wiśniówki

Do miseczki wrzucamy rodzynki, berberys i pokrojone w drobne paseczki morele. Zalewamy wiśniówką i odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce twarożku i dalej miksujemy. Kiedy masa będzie gładka, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy odsączone  bakalie. Miksujemy jeszcze chwilkę. Gotową masę przekładamy do miseczki wyłożonej gazą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja zrobiłam jedną dużą paschę, ale można wyłożyć masę twarogową do małych foremek.

 

IMG_9176IMG_9183

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *