Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami

Mój Ulubiony Dorsz pod kruszonką z risotto i sosem 1

Autorką przepisów jest Oliwia Bernady
fot. Julita
Warsztaty –  Mój Ulubiony na SŁODKO I NA SŁONO! 🙂

400 g polędwicy z dorsza
150 g wędzonego jesiotra z Jury
150 g czerstwego razowego chleba
100 g masła
100 g twarożku „Mój ulubiony”
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki

Risotto:
1 duży brokuł
150 ml bulionu warzywnego
100g twarożku „Mój Ulubiony”
50 g parmezanu
sok z połowy limonki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
łyżeczka miodu

Marynowane brukselki:
10 brukselek
dwie łyżki soku z limonki
łyżka miodu
szczypta cynamonu

Sos:
200 g twarożku „Mój ulubiony”
100 ml soku z pomarańczy
50 ml whiskey
szczypta sol

Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy  kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek ” Mój ulubiony” mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.

Mój Ulubiony Dorsz pod kruszonką z risotto i sosem 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *