Domowa oranżada

 

IMG_9249

Oranżada cytrynowa!!! Domowa, pyszna…podlaska.

To przepis mojej prababci Ani. Obowiązkowo „kwas” był chłodzony w piwniczce:)
5 l wody
30 dkg cukru
2 cytryny
1 dkg drożdży
Do garnka wrzucamy pokrojoną w plasterki cytrynę, cukier, zalewamy wodą i zagotowujemy. Przecedzamy. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i cukru i dodajemy do przestudzonej cytrynowej wody. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek (ja wykorzystuję butelki po wodzie). Zakręcamy i chłodzimy. Po 24 godzinach mamy pyszną domową oranżadę. BEZ KONSERWANTÓW!!!
„Kwas”, bo tak nazywaliśmy ten napój ma lekko drożdżowy posmak i jest delikatnie mętny. Uważajcie przy otwieraniu, żeby nie ochlapać sufitu:)
Radzę nie nalewać do pełna butelek, będzie wam łatwiej odgazować przy pierwszym próbowaniu.

IMG_9252

 

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *