Czosnek z miodem

DSC_8464
Ten przepis dostałam od Ewy – Podlasianki mieszkającej w Warszawie, uprawiającej eko warzywa na podlaskiej wsi:)
Od pięciu lat zabezpieczamy się przed infekcjami pijąc ten właśnie syrop! Ma dosyć intensywny czosnkowy smak, więc starszej córce podaję rozcieńczony wodą, młodsza jeszcze czeka na swój sezon.
Do wykonania syropu potrzebujemy:
1 litr ciepłej przegotowanej wody
5 główek polskiego czosnku
5 łyżek dobrego miodu
Sok z 5 cytryn
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W wodzie rozpuszczamy miód, dodajemy sok z cytryn i zalewamy tym czosnek. Mieszamy i odstawiamy na dwie doby. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do słoiczków lub szklanej butelki. Trzymamy w lodówce.
Pijemy przez dwa tygodnie po jednej łyżce dziennie, potem robimy dwutygodniową przerwę.
Podobno nie należy przyjmować dłużej, ponieważ działa jak naturalny antybiotyk.
Działa na 100%:) W styczniu tego roku byliśmy razem z dużą grupą znajomych w USA. Był to dość intensywny czas, zmiany temperatur, nocne przejazdy z miasta do miasta i atak śniegu:) Większość po powrocie wylądowała z antybiotykiem w łóżku. My zrobiliśmy sobie kurację przed wylotem i stawiliśmy czoła amerykańskiemu wirusowi:)
Na zdrowie!
DSC_8473

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *