Chłodnik

3Chłodnik to kolejny „smak mojego dzieciństwa”. I to właśnie taki, biały był najczęściej u nas podawany. Pewnie dlatego, że robi się go ekspresowo:) Kiedyś kwaśne mleko było w domu prawie zawsze, a własne ogórki, rzodkiewka, koperek, szczypiorek od kwietnia:) Do tego wiejskie świeże jajeczka…i ciepłe ziemniaczki.
Chłodnik z botwinką też jest pyszny! Ale dzisiaj biały, podlaski!

Składniki:

0,5 litra  dobrego zsiadłego mleka (opcjonalnie kefir)
3 ogórki gruntowe
5 rzodkiewek
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
3 jaja ugotowane na twardo

Do miski wlewamy zimne mleko. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę o boku około 0,5 cm. Rzodkiewkę kroimy w cienkie paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z odrobiną soli. Do miski z mlekiem lub kefirem dodajemy ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i czosnek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i posypujemy pokrojonym w kosteczkę jajkiem. Jeśli wolicie połówkę jaja… to tak zróbcie!
Podajemy z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego

67

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *