Burak z czosnkiem

DSC_8483

Składniki:
2 średnie buraki czerwone
sok z 4 cytryn
4 łyżki miodu
4 ząbki czosnku

Buraka zetrzeć  na tarce z grubymi oczkami, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Odstawić na kilka godzin. Syrop przecedzić przez gazę lub za pomocą sitka i przelać do szklanej butelki lub słoika. Trzymamy w lodówce.
Dawkować 3 x dziennie po łyżce stołowej.
Syrop jest bardzo skuteczny przy kaszlu, dobrze też się sprawdza jako środek uodporniający. O tym, że jest to bomba witaminowa nie muszę pisać, bo to wszyscy wiemy:) Burak ma moc!
Smakuje podobnie do kiszonego barszczu. Jeśli komuś nie przeszkadza smak czosnku, można podawać go więcej.

Smacznego!

DSC_8491

 

Jeden komentarz do: “Burak z czosnkiem”

  1. Janina Dyczek says:

    Bardzo dobra receptura, skuteczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *